IMEI kayıt süreci gerekli ve kısa bir işlem olarak bilinir. Nasıl yapılacağına dair adımlara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Günlük hayatın vazgeçilmez aksesuarları arasına çok uzun zaman önce girmeyi başaran cep telefonları neredeyse herkesin sahip olduğu ürünler olarak bilinir. IMEI numarasının da her telefon için var olan ve cihazın kimliğini belirleyen bir kod olduğunu söylemek mümkündür. Cihaz güvenliği bakımından önemli bir görevi olan IMEI numarası her cihaz için farklıdır. Bu numara sayesinde bir çalınma ya da kaybolma durumunda cihazı daha rahat bulmanız mümkün olabilir.
IMEI Nedir?
IMEI (International Mobile Equipment Identity) yani Uluslararası Mobil Cihaz Kodu, her mobil cihazda var olan bir tanımlama sisteminin parçasıdır. Her cihaz farklı olan bu numara 15 haneden oluşur ve kimlik numarası gibi benzersiz özellik taşır. IMEI numarası yalnızca cep telefonlarında değil, akıllı tablet ve saatler gibi diğer yaygın mobil cihazlarda da bulunur.
IMEI numarası, cihazların güvenliği ve takibi açısından önemli rol oynar. Cihazların kaybolması ya da çalınması gibi istenmeyen durumlarda bu numara aracılığı ile cihazların izlenmesi mümkün hale gelir. IMEI numarası aynı zamanda cihazların ağ bağlantısının kurulabilmesi açısından da önemlidir. Bu numaralara sahip olmayan cihazların ağ bağlantısı kurulmaz ve cihaz bir süre sonra işlevsiz hale gelir.
IMEI ve Güvenlik
Telefonların dünya genelinde tanınmasına yardımcı olan IMEI numarası, cihazların kimliğini oluşturan en önemli ögelerden biridir. Güvenlik açısından çok büyük öneme sahip olan numara sayesinde kaybolan ya da çalınan cihazların tespit edilmesi sağlanabilir. Aynı zamanda bu cihazların kayıp olduğu bildirildiğinde kullanılmalarının önüne geçilir. Bu sayede çalınan bir cihazın başka kişiler tarafından satın alınması da engellenmiş olur.
IMEI Numarası Nasıl Öğrenilir?
IMEI numarasını öğrenmek için birkaç farklı yol bulunur. IMEI numarasını bulmak için genellikle cihazın ayarlar menüsüne girip hakkında kısmını kontrol etmeniz gerekir. Bu şekilde 15 haneli numaraya ulaşmanız mümkün olur. Ayrıca IMEI numarasını öğrenmek için en bilinen bir diğer yöntem de cihazın arama ekranına *#06# kodunu yazmaktır, kodu yazmanızın ardından cihazın ekranında IMEI numarasını görebilirsiniz.
IMEI numarası, cihazların kutusunun üzerinde veya batarya yuvasında da yer alıyor olabilir. Telefon satın alacaksanız mutlaka IMEI numarasını kontrol ederek satın almanız gerekir. Cihazların orijinal olup olmadığını bu şekilde anlayabilir, istenmeyen durumların önüne geçebilirsiniz. Bunların yanı sıra IMEI numarasını bilmek ve kaydetmek, sizi birçok istenmeyen durumdan da korur. İkinci el cihaz satın almaya karar verdikten sonra IMEI sorgulaması yapmanız gerekir.
IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?
IMEI kaydının ne şekilde yapıldığı birçok kullanıcının merak ettiği bir sorudur. Cihazların yasal olarak kullanılması için IMEI kayıt işleminin yapılmış olması gerekir. Bu işlemin yapılması, cihazın yasal bir şekilde kullanılmaya uygun olduğunu gösterir. IMEI kaydı genellikle cihazın satın alındığı yer tarafından yapılır ancak bazen yurt dışından satın alınan ürünlerde cihazı kendi ülkeniz sınırları içinde kullanmanız için IMEI kayıt işlemini kendinizin yapması gerekir.
Kaydını yaptığınız bir IMEI numarası o cihazın yasal sahibi olduğunuzu kanıtlar niteliktedir. Yurt dışından getirdiğiniz bir telefonun IMEI kaydını e-Devlet üzerinden yapmanız mümkündür. Kayıt ücretini ödemeniz ve 120 gün içinde kayıt işlemini yapmanız durumunda telefonunuzu rahatlıkla kullanabilirsiniz. IMEI kaydını yaptırmadığınız durumlarda cihazı kullanmanız mümkün olmaz ve cihaz kapatılır. IMEI ödemesi ve kayıt işlemlerini nasıl yapabileceğinizi şu şekilde sıralamak mümkündür:
- e-Devlet hesabınıza giriş yapın ve “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” sekmesinden devam edin.
- “IMEI Kaydet” seçeneğine tıklayın ve kayıt hakkınızın olup olmadığını sorgulayın.
- Kayıt için uygun seçeneği işaretledikten sonra IMEI kodunu girip gerekli yerleri doldurun.
- Yurda giriş belgesi bilgilerini de doldurduktan sonra devam edin.
- Kayıtlı bilgilerinizi kontrol edip vergi ödeme işlemine geçin ve İnternet Vergi Dairesi’nden gerekli ödemeyi yapın.
- Kaydınız tamamlandığında “IMEI Numarası Kayıtlı” mesajını almanız gerekir.
IMEI kayıt süreci gerekli ve kısa bir işlem olarak bilinir. İnternet kullanarak kayıt işleminizi kısa bir sürede tamamlayabilir, cihazınızı güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Pasaportla ülkeye giriş yapmanızın ardından 120 gün içinde kayıt yaptığınız takdirde bir sorun yaşamazsınız. Aynı pasaportla son üç sene içinde başka cihaz kaydı yapmamış olmanız gerekir. Bu tip durumlara dikkat ederek gününde IMEI kaydı yapmanız durumunda sorunsuz bir şekilde istediğiniz cihazı kullanmanız mümkün hale gelir.