2025 Güncel Ehliyet Harç Ücretleri

2025 Güncel Ehliyet Harç Ücretleri


Ehliyet alım sürecinde bütçenizi doğru şekilde planlamak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Ehliyet almak hem zaman hem de bütçe açısından iyi planlanması gereken bir süreçtir. 2025 yılı itibariyle, ehliyet alım sürecinde uygulanacak güncellenmiş harç ücretleri, sınav giriş bedelleri ve diğer maliyetler belli oldu. Siz de sene içinde ehliyet almayı planlıyorsanız, bu süreçte hangi aşamalarda ödeme yapacağınızı bilmeniz önemlidir.

Bu yazıda 2025 yılı güncel ehliyet harç ücretlerini, sınavlara giriş maliyetlerini ve fiyatların ne sıklıkla değiştiğini bulabilirsiniz.

2025 Yılında Ehliyet Almak İçin İzlenmesi Gereken Adımlar

2025 yılında ehliyet alma süreci belirli aşamalardan oluşur ve her aşamada bazı ücretler ödemeniz gerekir. Aşağıda verilen adımları takip ederek ehliyet alabilirsiniz:

  • Ehliyet alabilmek için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı bir sürücü kursuna kayıt yaptırmanız gerekir. Kayıt için en az ilkokul mezunu olmanız zorunludur. Kimlik fotokopisi ve yetkili kuruluşlardan aldığınız sağlık raporuyla birlikte başvurabilirsiniz.
  • Sürücü kursları ehliyet sınıfına göre değişen teorik ve direksiyon eğitimleri sunar. 2025 yılı itibarıyla kurs ücretleri kursun bulunduğu şehre göre farklılık gösterebilir.
  • Tüm eğitimlerinizi tamamladıktan sonra teorik sınava girmeniz ve en az 70 puan almanız beklenir. Sınav, e-sınav merkezi olan illerde bilgisayar üzerinden yapılır, çoktan seçmeli sorulardan oluşur.
  • Teorik sınavı başarıyla geçen adaylar, direksiyon eğitimi almaya başlar. Seçtiğiniz ehliyet sınıfına göre eğitim almanız gereken saatler farklılık gösterse de minimum eğitim süresi 6 saattir. Bu süre boyunca sürüş becerilerinizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.
  • Direksiyon sınavı, dersleri aldığınız güzergâhta uygulamalı olarak yapılır. Sınavda araç kontrolünüz, trafik kurallarına uyumunuz gibi konular değerlendirilir.
  • Direksiyon sınavını da başarıyla tamamladıktan sonra, ehliyet harcınızı ödeyerek sürücü belgenizi alabilirsiniz. Harç ücretinin yanı sıra, değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı da ödemeniz gereken diğer maliyetler arasındadır.

Aşamaları tamamladığınızda, ehliyetiniz belirttiğiniz adrese PTT aracılığıyla gönderilir.

Ehliyet Sınavına Yeniden Girme Durumunda Ücretler Nasıl Değişir?

2025 yılında ehliyet almak isteyen sürücü adayları için sınav süreci, hem teorik hem de direksiyon sınavlarında belirli haklarla şekillenmiştir. Her aşamada adayların sınav hakkı belirli sayıyla sınırlıdır.

Teorik sınavda başarılı olabilmek için, adayların toplamda 4 defa sınav girme hakkı vardır. 4 hakkınızdan birini mazeret göstermeden kullanmazsanız bu haklarınızdan birini kaybedersiniz. Mazeretiniz nedeniyle sınava girememişseniz, yönetmelikte belirtilen kurallar doğrultusunda bir hak kaybı olmaz; ancak bu durumda sınavı kaçırdığınızı belgelerle kanıtlamanız gerekebilir.

Teorik sınavda başarılı olduktan sonra, direksiyon sınavına girme hakkınız da 4’tür. İlk 4 direksiyon sınavı denemenizde başarısız olursanız, kursa yeniden kayıt yaptırarak yeni direksiyon eğitimi almanız gerekir. 

Ehliyet Alma Sürecindeki Ücretler: Hangi Adımlarda Ödeme Yapılır?

Ehliyet alırken ödemeniz gereken ücretler 2 ana kalemde toplanır. Bunların ilki sınavlar için yapacağınız ödemelerdir. 2025 yılı için e-sınav giriş ücreti 900 TL olarak belirlenmiştir. Sınavda başarısız olursanız, tekrar giriş yapmak için bu ücreti yeniden ödemeniz gerekir. Direksiyon sınavı için ise 1350 TL ödersiniz. Başarısız olduğunuz takdirde yeniden direksiyon sınavına girmek için ödemeniz gereken tutar 4000 TL’ye yükselir.
Diğer ödemelerse ehliyeti almaya hak kazandıktan sonra yapılır. Direksiyon sınavını başarıyla tamamladıktan sonra sürücü belgenizin düzenlenmesi için aşağıda verilen ücretleri ödemeniz gerekir:

  • B Sınıfı Ehliyet Ücreti: B sınıfı sürücü belgesi almak isteyenlerin toplamda 7.438,60 TL ödeme yapması istenir. Ücretin içinde 5.678,60 TL harç ücreti, 1.420 TL değerli kağıt bedeli ve 340 TL vakıf payı yer alır.
  • A-F Sınıfı Ehliyet Ücreti: Motosiklet ehliyeti ya da F sınıfı ehliyet almak isteyenler için ödenecek toplam tutar ise 3.643,10 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar; 1.883,10 TL harç ücreti, 1.420 TL değerli kağıt bedeli ve 340 TL vakıf payından ibarettir.
  • Diğer Ehliyet Sınıfları: Farklı bir ehliyet sınıfı almayı planlıyorsanız, daha yüksek ücret bedelleriyle karşılaşırsınız. Bu durumda, toplamda 11.235,60 TL ödemeniz gerekecek. Ücretin içeriği 9.475,60 TL harç ücreti, 1.420 TL değerli kağıt bedeli ve 340 TL vakıf payı şeklinde dağılır.

Bu üç temel ödemeyi yaptıktan sonra ehliyet başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Ödemeleri anlaşmalı bankalar veya e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. İşlemleriniz tamamlandıktan sonra ehliyetiniz belirttiğiniz adrese PTT aracılığıyla gönderilir. Teslim süresi yoğunluğa bağlı olarak değişebilse de genellikle 5 ila 10 iş günü içinde ehliyetiniz elinize ulaşır
 

Öne Çıkan Yazılar

. Yaşam Araç Kiralama İşlemi Nasıl Yapılır?
Seyahat planlarında ya da günlük ulaşımı sağlamak amacıyla araç kiralama, oldukça pratik ve esnek bir seçenek sunar
Yaşam 22 Nisan 2025 5 dk.
. Yaşam 2025 Ramazan Ayı: Başlangıç Tarihi, Oruç Süreleri ve Ramazan Bayramı Detayları
2025 yılında da milyonlarca Müslüman, bu manevi iklimi yaşamak için ramazan ayına hazırlandı. Detayları yazının devamında bulabilirsiniz.
Yaşam 07 Mart 2025
k Yaşam Evinizi Evcil Hayvanlarınız İçin Güvenli Hale Getirin
Evcil hayvanlarınız, ailenizin vazgeçilmez üyeleridir. Onların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için evinizi güvenli hale getirmek, sizin sorumluluğunuzun bir parçasıdır.
Yaşam 02 Ocak 2025 5 dk.